Kiinalainen asuntokauppa

vessaKirjan alussa perhe matkaa etsimään asuntoa uudesta kotimaasta. Vaikka kuukausivuokraan on käytettävissä kiinalaisen ihmisen vuosipalkan verran rahaa, omanoloista kotia on hankala löytää. Moni asunnoista on kosteusvaurioisia, koska Hangzhou sijaitsee subtrooppisella, kuuman ja kostean ilmaston, vyöhykkeellä.

Havaitsemiani eroja suomalaisen perusasunnon ja kiinalaisen luxus-asunnon välillä ovat nämä:

  • Kiinassa jokainen asunnonostaja vastaa itse pintamateriaaleista ja vaikkapa ilmastoinnin asentamisesta. Siksi seinäpinnat julkisivuissa ovat monenkirjavia ja ilmastointilaitteet ripoteltuna minne sattuu. On ihan normaalia esitellä kerrostaloasuntoa, jonka seinässä on iso läpi mentävä reikä. ”Voitte itse asentaa siihen mitä itse haluatte!”
  • Kiinassa ei asunnoissa ole uunia. Eihän maassa kasva viljaakaan, joten leipää lähinnä ruokavaliossa ovat maissi- tai riisijauhoista tehdyt taikinakuoret tai lettuset. Niiden tekoon tarvitaan vain tulta ja pannu.
  • Asunnoissa ei ole pyykkikoneita tai jos onkin, ne on sijoitettu parvekkeelle. Eli sähkölaite paikkaan, johon sataa vettä ja talvella pakastaakin. Pyykit joko pesetetään käsipyykkinä palvelijalla tai itse joessa. Rikkaimmat käyttävät pesulapalveluita.
  • Asunnoissa ei ole myöskään pyykkien kuivauspaikkaa. Joissain asunnoissa kuivasunarut on viritetty makuuhuoneen kattoon kätevästi sängyn päälle niin että vesi valuu patjoille. Monissa asunnoissa ikkunoiden ulkopuolelle on viritetty pikku teline pyykkien kuivatusta varten. Mutta kun ottaa huomioon saastemäärät, sieltä pyykit palaavat yleensä hiilipölystä mustina.
  • Useammissa katsastamissamme asunnoissa oli tiskikoneelta vaikuttava pieni kone, joka kuitenkin olikin astioiden kuivauskone. En oikein ymmärtänyt sen merkitystä. Vai olisiko se voinut olla laite, jolla höyrystetään bakteerit pois ruokailutikuista?
  • Kiinalaiset eivät tunne länsimaista wc-istuinta. Heille wc on reikä lattiassa. Niinpä, jos asunnossa on länsimainen wc-istuin, tulee sen läsnäoloa korostaa läpinäkyvin seinin ja lahjarusetilla pöntön päällä.

Näillä eväillä sitten vain asunnon hankintaan!

Share Button