Tulo, vero, ihminen, yrittäjä

Kuva: Flickr, Hayden Beaumont

Näen jo silmissäni Facebook-päivityksen: ”Mätkyt tuli!” Takaraivossani on tykyttänyt tieto siitä, että pitäisi ajan kanssa selvittää omakustannekirjailijan verotukseen liittyvät kuviot ennen kuin ensimmäistäkään tilausmaksua lähtee pyytelemään. Olen tiedonhakutaidoilla kerskuva netin superkäyttäjä ja silti tuntuu siltä, että kokonaiskuvan saaminen siitä, miten kannattaisi ja olisi oikein toimia, on vaikea saada.Koska ihan lähipiiristänikin löytyy itseäni viisaampia veroasiantuntijoita ja yritystoiminnan ammattilaisia, parasta lienee pähkäillä näitä asioita ihan julkisesti. Eipähän sitten kukaan besserwisser pääse sanomaan, että ”Olisit kysynyt!”, ”Etkö sä muka tiennyt?” tai ”No tuo nyt oli ihan omaa tyhmyyttäsi…”

Kysymys kuuluu: Jos myyn 500-800 kappaletta kirjoja hintaan 15 euroa kappale, miten verotusasiat menevät? Kuluja minulle tulee painatuksesta, taittotyöstä, oikoluvusta ja nettisivun domain-hankinnoista noin 5 000 e.

Verottajan ohjeista olen ymmärtänyt, että jos liikevaihto on vähäinen eli enintään 8 500 euroa kalenterivuodessa, ei arvonlisävelvollisuutta ole. Mutta liikevaihtohan on siis eri asia kuin myyntitulo. Siksipä seuraavat kysymykset pyörivät mielessäni:

  • Jos myyn 500 x 15 e kirjan, tuloa tulee 7 500 e, eli pysyn arvonlisäverorajan alla. Entäpä jos myynkin 800 kirjaa? Tuolloinhan myyntitulot ovat 12 000 euroa, eli arvonlisävelvollisuuden raja ylittyy ja arvonlisävero peritään jokaisesta myydystä opuksesta takautuvasti koko vuodelta. Saanko tuolloin kuitenkin myös takautuvasti perustaa yrityksen ja vähentää myyntituloista nuo mainitsemani 5 000 euron kulut?
  • Miten kirjamyynti vaikuttaa kokonaisverotukseeni jos mitenkään?
  • Onko kokonaisverotuksen kannalta selkeintä ja edullisinta perustaa toiminimi vai hoitaa kirjamyynti yksityishenkilönä?

Kaikkea sitä humanisti joutuukin miettimään…ja minä kun haluaisin vain kirjoittaa.

 

Share Button