No nyt minusta tulikin yrittäjä

Esittelykuva

Tässä on yksityinen elinkeinonharjoittaja Järvenpää. Niinhän siinä sitten siis kävi, että minusta tuli sivutoiminen yrittäjä. Hups. Mutta mitä tapahtui ennen tämän päätöksen tekoa? Listasin läpikäymäni ajatukset ja askeleet avuksi muille yrittäjyyttä mahdollisesti pohtiville.

1. Ajatus: ”Teetän ihan pienen painoksen tätä kirjaa. Toivottavasti ystävät innostuvat haavettani tukemaan ja ostavat kirjan, kun en tähän hommaan kauheaa katetta ole kuitenkaan lähtenyt hakemaan. Olen valmis sijoittamaan omaa rahaani vaikka 2 000 euroa ja ottamaan sen verran takkiin, kunhan saan tämän tarinan kansien väliin.”

2. Huomio”Oho, jo melkein 150 ennakkotilausta. Riittäköhän se 500 kappaleen painos? Hintaeroa 500 ja 1 000 kappaleen painoksella on alle 1 000 euroa. Jos taasen päädyn tilaamaan nyt 500 kappaletta ja hetken päästä toisen 500 kappaletta, hintaa tulee 2 000 euroa enemmän. Taidan ottaa riskin ja tilata sen 1 000 kappaletta. Voinhan sitten vuoden lopussa, jos omat hyllyt notkuvat kirjoista, jakaa loput vaikka ilmaiseksi sairaaloihin ja vanhainkoteihin.

3. Pähkäily”Äh, meneekö tämä nyt jotenkin liian hankalaksi? Verottajan ohjeissa todetaan, että jos liikevaihto jää alle 8 500 euron vuodessa, en ole arvonlisävelvollinen. Jos siis myyn 500 x 15 e kirjan, tuloa tulee 7 500 e, eli pysyn arvonlisäverorajan alla. Entäpä jos myynkin 800 kirjaa? Tuolloinhan myyntitulot ovat 12 000 euroa, eli arvonlisävelvollisuuden raja ylittyy ja arvonlisävero peritään jokaisesta myydystä opuksesta takautuvasti koko vuodelta. Saanko tuolloin kuitenkin myös takautuvasti perustaa yrityksen ja vähentää myyntituloista  noin 5 000 euron kulut (painatus, oikoluku, taittotyö)?

4. Neuvonta. Marssin aika nöyränä tyttönä YritysEspoon neuvontapalveluun. Ajatuksena: ”Kun tämä nyt on tällaista ihan pienimuotoista. Eikä mulla ole varsinaisia liikevaihtotavoitteita. Kunhan vain saisin vähän neuvoja, että teen asiat ainakin oikein. Miten nuo vero- ja raha-asiatkin tällaisessa tilanteessa kannattaisi pyörittää?” 

5. Asiantuntija. Aivan upean kannustava yritysneuvoja Paula Alestalo kävi suunnitelmani ja laskelmani läpi kanssani ja antoi lähetteen kahteen tilitoimistoon.  Lähetteen avulla saisin siis kaksi ilmaista neuvontakäyntiä tilitoimistoon saadakseni varmasti käytännön kirjanpito-, verotus- ja rahaliikenneasiat järjesteltyä oikein. Upea palvelu tämä tällainen maksuton yritysneuvonta. Kiitos Espoo!

6. Päätös. Tilitoimistosta astuin ulos luottavaisena. Kädessäni lista siitä, miten edetä käytännön asioiden kanssa. Miten tehdä asiat oikein, muttei liian vaikeasti.

Nyt olen postittanyt toiminimen perustamishakemuksen Patentti- ja rekistelihallitukseen, perustanut yritykselleni oman pankkitilin ja tiedän, mitä tietoja minun tulee kerätä ja säilyttää kirjanpitoa ja verotusasioita varten. Nyt siis vain eteenpäin ja katsotaan vuoden lopussa, millainen tämä sivutoimisen yrittäjän oppivuosi on mahtanut olla.


Share Button