Tämän kirjan taittoi Vesa-Matti

vesamatti_kuvaOlen graafisen alan sekatyöläinen ja lopputyötä vaille valmis taiteen maisteri. Vaikka koen olevani ensisijaisesti kuvittaja, olen toiminut monenlaisten töiden parissa, mikä on ollut useimmiten varsin mielenkiintoista ja antoisaa. Kadotetut kasvot -kirjaan suunnittelin ja toteutin ulkoasun (lukuunottamatta kannessa olevaa maalausta) ja autan kommunikoinnissa painotalon kanssa. Kirja on laajin tekemäni työ missä materiaalina on käytännössä ainoastaan tekstiä.

Harvoin kirjoja lukiessaan ajattelee sivujen ulkoasua, mutta sen suunnittelussa on tehtävä monta pieneltä tuntuvaa valintaa, jotka kaikki vaikuttavat lopputulokseen: sivukoko, marginaalit, fontti, fontin koko, riviväli, tekstin tasaus, tavutus… Kun kaikkien näiden välille saa luotua hyvän tasapainon, on kirjan lukeminen ainakin teknisesti vaivatonta ja selkeää. Usein ulkoasuun kiinnittää huomiota vain, jos jokin osa-alue ei toimi ja lukeminen tuntuu työläältä esim. tekstikoko on liian pientä. Paras palaute työstäni saattaakin tässä tapauksessa olla se, että sitä ei juurikaan tule. Toki palaute on aina erittäin tervetullutta.

Kadotetut kasvot -kirjan sisältö tuli työtä tehdessä päällisin puolin varsin tutuksi, mutta tarkemman kirjan lukemisen olen halunnut jättää kuitenkin siihen asti, kun kädessäni on fyysinen kovakantinen kirja. Perinteisen paperikirjan ulkonäkö, tuntu ja painomusteen tuoksu jaksavat yhä lämmittää painotalossa työskennelleen graafikon mieltä. Kirjan moneen kertaan selanneena uskallan luvata, että tarina näyttää arjen olevan paikoitellen hyvinkin ihmeellistä aikaa… ainakin Kiinassa.

Kuvituksiani voi käydä tarkastelemassa osoitteessa: cargocollective.com/vesamatti

PS. Kirjan vedos on nyt tarkastettu ja kirjan painatus alkaa. Arvioitu valmistumisaika on toukokuun viimeisellä viikolla.

Share Button