Kamera, käy!

 

hengetär2Kaikki Suomen kodissamme joskus käyneet vieraat tietävät, etten ole mikään himosiivoaja. Haluaisin kyllä siistin ja käytännöllisen kodin, mutta toteutuspuoli ontuu pahasti. Käytän aikani kaikkeen muuhun näpertämiseen, eikä siivous ei ole lempihommieni joukossa. Siksipä seuraava juttu saattaa aiheuttaa melkoisia naurunpurskahduksia.

 

Kuvat: Shucao Mo

 

hengetärAinakin minä nauroin vedet silmissä nähdessäni nämä kuvat. Katsokaa nyt, mikä iloinen kodin hengetär sisälläni piileekään. Tämän kuvan ottaminen on monien sattumusten tulosta. Ensin tapasin kesällä sattumalta taksissa Susanin, kiinalaisen opiskelijaneidon, joka sattui puhumaan loistavaa englantia. Susan auttoi tuon tapaamisen jälkeen meitä perehtymään kiinalaisuuteen monin eri tavoin.

Susanille myös kerroin hankaluuksistamme ensimmäisen kodinhoitajan kanssa. Tuntui, että vaikka kuinka yritti näyttää, miten toivoisi hommat tehtävän, oppi ei mennyt perille. Jotain vikaa oli komunikaatiossa välillämme. Susan sai siitä idean tehdä osana opintojansa projektityön, jossa tuotettiin koulutusmateriaalia kodinhoitajille, jotka halusivat työskennellä länkkäriperheissä. Kokosimme työkirjan, jossa on yleisimpiä kodinhoitotöitä esiteltynä sekä kiinaksi että englanniksi. Sen avulla työantaja voi näyttää, mitä toivoo milloinkin tehtäväksi.

Kirjaa kootessamme nuoret selvittivät, että Shanghaissa koulutetaan kodinhoitajia myös tosi-tv:n avulla. He aikoivatkin selvittää, mahtaisiko koulutusohjelmaa kiinnostaa osio ”näin työskentelet länsimaisessa perheessä”. Niinpä minua pyydettiin esiintymään videolla, josta koottiin osa materiaalipakettia koulutusohjelmaan.

Kiinalaiset toivoivat, että esittelen, miten uunia käytetään, joten paistoimme uunissa ranskalaisia sekä pizzaa (sopivan vaativaa taidoilleni). Tässä tv-kokki työnsä ääressä:

 

hengetär2

 

Tuossa ohessa esittelin ruokakaappiemme sisältöjä. Eksoottisilta tai vähemmän kiinassa käytetyiltä tuotteilta vaikuttivat vehnäjauhot, margariini, murot ja jauheliha. Vieraimmilta aineilta vaikuttivat sinappi, perunamuusijauhe ja oliivit – niitä nuoret eivät lainkaan tunteneet. Kovin hämmästeltiin myös sitä, miksi pakastimessamme on leipää.

 

Siivousosiossa kuvasimme imuroinnin lisäksi pyykkäystä, tiskausta, ikkunan pesua, pöytä- ja lattiapintojen putsausta sekä vessan pesua. Sain vastata kysymyksiin: ”Eikö saippuavettä huuhdella ikkunasta pois runsaalla vedellä?” ja ”Laitatko tosiaan lasten ja aikuisten vaateita pyykkikoneeseen samaan aikaan? Eikö niitä erotella?”

Minusta päivä oli loittavaa kultturien tuntemuksen opetusta molemmille osapuolille. Nautin kovasti nuorten seurasta.

 

 

Share Button