Laululyriikkaa valmiiseen melodiaan

Heli Oulussa

Minulta on usein kysytty, miten yhteistyönä tehdyt laulut syntyvät. Tulevatko ensin sanat vai melodia? Jokaisen laulun takana on vähintäänkin yhtä monta tarinaa kuin on tekijääkin. Tässä yksi esimerkki luomisprosessista.

 

 

Lauluntekijä Marko Autti lähetti minulle kuunneltavaksi demoversion sävellyksestään, jonka hän arveli ehkä taipuvan lastenlauluksi. Tällainen melodia oli:

Mihin tarinaan sävelmä mielestäsi sopii, millaisia sanoja olisit lähtenyt etsimään?

Kun saan käsiini melodian, johon sanoitusta etsitään, yritän ensin päästä kiinni tunnetilaan. Tämä kappaleen kohdalla tiivistin ajatuksen sanoiksi: “Ehkä sellainen pienen tuokion fiiliskuvaus, onni hetkessä.”

Samaan aikaan Marko omalla tahollaan oli miettinyt, että ehkäpä melodia taipuisi myös johonkin Vesa-Matti Loirin tuotannolle tyypilliseen ilmaisuun. Siinäpä painetta sanoittajalle, jos vertauskohtana ovat Eino Leinot ja Lapin kesät.

Tuosta vertauskuvasta kuitenkin kumpusi vahva tunne siitä, että tässä voitaisiin kuvata parisuhteen kasvua lapin ympäristössä. Hain inspiraatiota kyselemällä twitterissä lappiteemaisia sanoja. Ensimmäisenä syntyivät lauluun sanat:

Viiden talven jälkeen
vaivaiskoivu nousee käy
pohjoistuulen luo keinumaan

Kertsi:

Olkoon niin,
kasvettiin,
juurruin kiinni tunturiin.

 

Tämän jälkeen ajauduin umpikujaan. En halunnut lappiteemaisia sanoja lätkimällä tehdä liian päälle liimattua ja kliseisestä tarinaa. Unohdin riekot ja tunturin  ja otin takapakkia tekemällä toisen alkuyrityksen:

Aamunkoiton jälkeen polku kalliolle saattaa
kun routapuro vielä raivoaa.
Öisen retken jälkeen mies näin silmänsä kai sulkee
vain hetkeksi hän jää nyt kaipaamaan.

Olkoon niin,
jouduttiin
liian kauas haaveisiin.

Olkoon niin,
kasvettiin,
juurruin kiinni valheisiin.


Mutta ei: valheet, öiset retket tai vain hetken kaipaus eivät istuneet tähän lauluun. Lopulta sain alkuperäiseen ideaani yhdistettyä sen tunnetilan minkä halusin. Kuvauksen siitä, miten pitkän synkän jakson jälkeen voi todeta asioiden olevan tietyllä tavalla tietystä syystä ja hyväksyttyään sen elää vapaammin ja nähdä ehkä valoakin. Sanoja hiottiin vielä yhdessä Markon kanssa ja sainpa Samuli Koivulahdeltakin hyvän vinkin selkeyttää persoonamuotoja. Tässä biisin raakademo ja sanojen lopullinen versio. Laulajana Henna Kurtti.


Viiden talven jälkeen

Viiden talven jälkeen
vaivaiskoivu nousee, käy
pohjoistuulen luo keinumaan.

Kaivon luota aamuun
lähdevettä saan kantaa,
kasvoiltani yön puhdistaa.

Olkoon niin,
uskottiin,
jäätiin tänne haaveisiin.

Olkoon niin,
kasvettiin,
hetkeen kiinni juurruttiin.

 

Jäätiköltä jouhtilaulu
mieheni saa kantaa,
kun routapuro viel raivoaa.

Luhdalla kun hetkeksi hän
silmänsä nyt sulkee, voi
virvatulet luo johdattaa.

Olkoon niin,
uskottiin,
jäätiin tänne haaveisiin.

Olkoon niin,
kasvettiin,
hetkeen kiinni juurruttiin.

Share Button