Rakastan kirjastoja!

kirjakauppa26-vuotiaasta alkaen olen rakastanut lukemista. Kinkomaan koulun kellarissa sijainneesta kyläkirjastosta kannoin kotiin Neiti Etsiviä ja Tiina-kirjoja. Kirjastokortti oli silloin vielä pahvinen läpyskä, lainaajanumeroni muistaakseni 180. Jokaisen kirjan takakannen sisäsyrjällä oli pahvitasku, jonka sisällä olevaan ruutulappuun kirjoitettiin lainaajan numero ja lainauspäivä talteen.

 

Yleensä ensin lainaan kirjastosta kirjan, josta olen kiinnostunut. Omaan hyllyyni ostan vain kolmenlaisia kirjoja:

1. Lastenkirjat. Minulle tärkeää on viettää lasteni kanssa yhteisiä hetkiä tarinoita lukien. Toivon, että hekin löytävät lukemisen onnen ja liittävät lukemiseen hyviä muistoja. Näitä kirjoja toki myös kierrätän ahkerasti sitä mukaa kun lapset kasvavat tarinoista ohi. Vain rakkaimmat säästän. Nyt meillä on jo suosiossa Reuhurinne-sarja ja Ella-kirjat sekä erilaiset ”kauhukertomukset”. Myös äänisatuja olemme hankkineet iltaisin kuunneltaviksi.

2. Harrastuksiin liittyvät kirjat. Välillä haksahdan. Kuvittelen, että minulla on aikaa virkata pieniä eläinhahmoja tai leipoa koristeellisia kakkusia. Rakastan harrasteisiin liittyviä kirjoja kauniine kuvineen. Näitä en aina raski kierrättääkään vaikka toteaisin, ettei aikaa harrasteelle löytynytkään.

3. Kirjat joista pidän niin, että voisin lukea ne uudelleen. Kun löydän tällaisen kirjan, ostan sitä muutaman kappaleen ystävilleni lahjaksi annettavaksi (jemmaan esim. joulua varten) ja säästän yhden kappaleen itselleni. Tällaisia kirjoja tulee vastaan 1-2 vuodessa. Siksipä kirjahyllyssäni onkin vain ehkä noin 20 kaunokirjallista opusta.

En minulla ole tarvetta omistaa kirjaa ja saada olla sen ensimmäinen lukija. Rakastan kirjastoja! Sitä, kuinka hyllyjen välissä kulkiessa silmiin osuu jotain kiinnostavaa. Uutuushyllyä, vasta palautettuja, suosikkikirjojen pikalainausmahdollisuutta.  Ilmoitustaulujen kaiken kattavaa tapahtumien kirjoa. Olen onnesta mykkyräisilläni kaikesta siitä, mitä kirjastoissa nykyään tehdäänkään. Hyvää työtä, kiitos!

Tähän näkökulmaan pohjaten muistuttaisin, etten todellakaan pahoita mieltäni, jos laitat kirjoittamani kirjan kiertoon tai lainaat sen kirjastosta. Tärkeintä on, että tarina löytää mahdollisimman monta lukijaa. Ja hyvältähän tämä näyttää ainakin pääkaupunkiseudun kirjastojen osalta:

 

varaukset

 

 

Kiitos Helmet.fi sivustolle siitä, että esikoiseni pääsi ainakin päivän ajaksi pyörimään etusivun karuselliinne!

 

karuselli

 

 

Share Button