Tinkimisen perusteet Kiinaan matkaajalle

hedelmät
Kyllä, Kiinassa kuuluu tinkiä markkinoilla ja turistikohteiden myymälöissä kulkiessa. Oma taktiikkani kehittyi Kiinassa asumisen aikana huippuunsa. Esitin ensin kielitaidotonta ja mikäli myyjä lähestyi minua, kyselin hintaa englanniksi ja pyörittelin eri esineitä käsissäni. Siinä sivussa sitten kuuntelin, minkä hinnan paikallinen asiakas haluamalleni tuotteelle kassalla sai. Tämän jälken lausuin kiinaksi ”Minunkin kotini on Kiinassa ja haluan saman kiinalaisen hinnan.” Voin kertoa aiheuttaneeni melkoista hämmennystä, mutta tippuivatpa hinnat kohdilleen.

Koska Kiinaan matkaavan ei voi olettaa omaavan mandariinin taitoa, kokosin tähän postaukseen vinkit, joilla jo tinkimisen alkeissa pääsee oikeaan suuntaan.

1. Älä näytä, mistä olet kiinnostunut

 

Jos näet vaaterekissä itseäsi kiinnostavan silkkipaidan, älä suin päin hyökkää sitä kohti vaan esitä tutkivasi kiinnostuneesti jotain aivan muuta tuotetta. Korkein hinta kun annetaan sille tavaralle, josta näytät olevan kiinnostunut, ja jokainen vaihtoehtoinen tuote tarjotaan sitten hieman halvemmalla. Opeta myös mahdollisesti mukana oleville lapsillesi, että jos heitä jokin myytävä tuote kiinnostaa, heidän kannattaa sen kohdalla puistaa päätää kieltävästi ja takertua johonkin toiseen tavaraan. Suomeksi voi kyllä sitten sanoin kertoa, mitä ajattelee. Ihana tämä oma pienen kansan salakielemme!

2. Opettele sanomaan ”Bù yāo!

 

Tärkein opeteltava lause kiinaksi on ”Bù yāo!” Lausunta suomalaisittain on ”pujao!” Tämä lause tarkoittaa ”En halua!” Tällä yksinkertaisella tokaisulla ja käden stop merkin omaisesti eteesi nostamalla saat kimpustasi myyjät tai toisaalta voit tinkiä hinnasta. Heti kun ilmoitat, ettet ole jostain tuotteesta kiinnostunut ja otat askeleen kohti liikeen ulko-ovea, hinta tippuu roimasti.

 

3. Selvitä hintataso kertoimella

 

Oikeasti, turistille saatetaan hintoihin laittaa jopa ylimääräinen nolla perään. Jotta saisit selville oikean hintatason, olen listannut tähän joitakin yleisiä monissa putiikissa myynnissä olevia tuliaistuotteita oikeine hintoineen.
  • pieni silkkikukkaro (maksimissaan 1 e)
  • oven suussa olevat halvemmat Pashmiinahuivit (1,5 e)
  • silkkitossukat ( noin 2 e)
  • helmirannekoru (maksimissaan 5 e)
Jos myyjä pyytää sinulta tuotteesta hintaa tätä enemmän, voit laskea kertoimen, jonka myyjä pistää sinulle kaikkien tuotteiden eteen. Eli jos sinulta vaikkapa pyydetään pikku silkkikukkarosta viittä euroa, tiedät kaikkien lähtöhintojen olevan noin viisinkertaisia lopulliseen myyntihintaan verrattuna.
Jos ei näitä mainitsemiani tuotteita ole tarjolla vertailuksi, niin mieti, paljonko olisit maksanut vastaavasta tuotteesta Tiimarin loppuunmyyntikorissa ja maksa korkeintaan se.
PS. Postaukseni kuvitus on harhaanjohtava. Tinkiä ei tarvitse hedelmäkojuilla joissa tuotteet punnitaan. Jos haluat välttyä tinkimiseltä muutoinkin, asioi supermarketeissa.

 

Share Button