Maissitiet

henan3Kiinan komennuksen viimeisenä kuukautena saimme kutsun vierailulle ystävämme kotikylään. Tunnin lentomatkan jälkeen saavuimme Henanin provinssiin, jonka teillä teimme neljän tunnin bussimatkan päästäksemme Luoyangiin.  Kaupunkiin, jota markkinoidaan pioneiden kotikaupunkina. Matkalla maakunnan läpi aloin kuitenkin epäillä, josko maakunnan päätuote kuitenkin olisi kivihiili ja toimialana yleensäkin energiatuotanto.

 

 

Näitä maisemia ei seudun matkailuoppaissa oltu muistettu kuvailla. Aah, mikä matkailukohde!


henan

Vähitellen harmaan rinnalle tuli muitakin sävyjä, kun kadunvarret  muuttuivat keltaisiksi.

henan2

Maanviljelijät olivat levittäneet maissintähkänsä kaduille, jotta kuuma asfaltti ja aurinko kuivaisivat sadon. Jyviä leviteltiin haravoilla ympäriinsä autojen ja mopojen kulkiessa kasojen päältä.

Ystävämme kotikylässä pääsimme tutustumaan maissituotantoon tarkemminkin. Tässä kylän pääraitti:

 henan3
 henan4

Kyllä siinä suomalaislapset olivat ihmeissään, kun ruokaa oli niin paljon maahan heitettynä.

 henan5

Tällaisella koneella tähkästä irroitetaan yksittäiset jyvät. Tulos ei tosin ole kovin tasalaatuinen, joten haravaa ja käsityötä tarvitaan avuksi.

 henan6

Kiina on maissintuotannossa maailman toiseksi suurin tuottajamaa. Kiinalaiset sanovat, että on parempi, jos et tiedä, miten ruokasi tuotetaan. Ja että parasta on syödä vähän kaikenlaista, niin eri myrkkyjä tulee tasaisesti. Jostain syystä ei ole meikäläiselle maissi maistunut.

PS. Olethan lukenut jo tarinan myynnissä olleesta suomalaisesta luomupuurosta?

Share Button