Toivomuspilvi ja Valinta

RinnekotipilviKuljin tänään Espoo-päivässä läpi Rinnekodin kasvihuoneiden, jonne oli viritelty langoille toivomuspilviä. Niihin kukin sai kirjoittaa oman unelmansa tai toiveensa. Moni meistä tavoittelee arjessa täydellistä vartaloa, kotia, päivää, elämää. Unohtaa sen, miten kaunista ja koskettavaa ihmisten kohtaaminen voi olla juuri sellaisina kuin olemme.  Mutta kun eteen vammaisten hoitolaitoksessa annetaan toivomuspilvi, ei siihen kehtaa kirjoittaa edes sitä usein kuultua toivetta ”Olla terve”.

Äitini Helena Rajaniemi työskentelee Rinnekodissa vammaisten ohjaajana. Sisimmiltään hän on taiteilija: taitava värien käsittelijä, eri materiaalien työstäjä ja kärsivällinen taidetyöpajojen ohjaaja. Tänä kesänä hän pääsi toteuttamaan yhden unelmansa ideoidessaan ja toteuttaessaan yhdessä Rinnekodin asukkaiden ja muiden ohjaajien kanssa ympäristötaideteoksen nimeltä ”Valinta”. Taideteos on ihailtavissa Rinnekodin kappelin edustalla.

Rinnekotiseppele

Mielestäni tässä työssä hienointa on sen osallistavuus ja taideteoksen muokkailtavuus. Teoksessa olevat laudat ovat siirreltävissä, irroitettavissa ja niiden tilalle voi vaihtaa uusia erivärisiä lautoja vaikkapa vuodenajan mukaan. Tarkoitus onkin, että vammaisryhmät ohjaajiensa johdolla saavat käydä muokkaamassa taideteosta. Avajaisia silmälläpitäen teokseen oli kiinnitetty itsetehtyjä tuulikelloja ja seppeleitä. Iltojen pimetessä tilalle saattavat tulla vaikkapa jouluvalot.Rinnekotiaita

Upeaa oli myös se, että työpajassa lautoja maalanneet ja teosta kokoon kasanneet ihmiset saivat itse olla äänessä ja kertoa tuntemuksiaan yhdessä tekemisestä. Näimme myös konkreettisesti, miten helppoa lautojen kiinnittäminen taideteokseen on.

 

RinnekotinaulausToivoisin kovasti, että vastaavia hankkeita toteutettaisiin muissakin vastaavissa yhteisöissä. Olisittepa nähneet sen ilon ja ylpeyden teoksen tekoon osallistuneiden kasvoilla, kun heidän päähänsä painettiin kiitokseksi syksyiset seppeleet.

Ja juuri kun olin liikutukseni yli pääsemässä, pääsin kokemaan vielä ehkä elämäni liikuttavimman lauluesityksen. Rinnekitoprinsessa”Prinsessalle” kappale tämän upean ja laulun tarinan arvoisen tulkitsijan esittämänä. Yritin kuvata esityksestä videotakin, mutta sen katsomisiloa häiritsee siinä päälimmäisenä kuuluva nyyhkintäni sekä kuvauskäteni tärinä. Mutta tuo tyttö jos joku kyllä ansaitsisi oman musavideon.

Hyvä päivä ja taas elämän prioriteetit pohdinnassa. Mitä sinä kirjoittaisit toivomuspilveen?

 

PS. Äitini auttaa mielellään tämän tyyppisissä projekteissa, joten jos kiinnostaa saada lisätietoja, hänet tavoittaa minun kauttani.

 

 

 

 

 

 

Share Button