Mukaan Lukuhaasteeseen!

luetaan– Äiti, minä en oikein enää muista, minkälaista Suomen tarhassa on. Enkä oikein hyvin muista mitään lauluja, mitä siellä laulettiin, Joona sanoi yhtäkkiä.
Säpsähdin, kun tajusin etten ollut lainkaan huomioinut lasten muistin lyhyyttä. Ahdistava suru nosti syyllisyyttä siitä, että olimme riistäneet lapsiltamme osan perusturvaa aikuisten seikkailunhalullamme. Illalla nukkumaan mennessä lauloimme läpi koko lastenlaulurepertuaarin. Että he muistaisivat, olisivat kanssani osa samaa tarinaa. Sitä missä Ukko Nooa menee saunaan, mörkö lähtee piiriin ja Nukkumatti vie lapset siniseen maahan.

Ulkomailla asuessani opin tietämään, miltä tuntuu olla erilainen ja rakentaa suojamuureja oman perheen ympärille vieraaseen kulttuuriin muuttaessa. Opin myös, miten olennaisessa osassa tarinoiden eteenpäin välittäminen on ihmisen oman identeteetin ja omalta tuntuvan kulttuurin vaalimisessa. Kotimaahan palattuani koin tärkeäksi paitsi kirjoittaa ylös kokemuksiani, myös auttaa vuorostani heitä, jotka tulevat muualta ja koettavat sopeutua Suomen kulttuuriin. Siksi olen ollut mukana SPR:n vapaaehtoistyöntekijänä maahanmuuttajien ystävätoiminnassa.

Ja nyt voin ilokseni kertoa olevani mukana Suomen Pakolaisavun järjestämässä Lukuhaasteessa, jossa tavoitteena on syyskuun 2014 aikana kerätyin varoin tehdä lukeminen mahdolliseksi 20 000 pakolaiselle Afrikassa. Haaste on yksinkertainen: lukemalla annat lukutaidon sellaiselle, jolle se merkitsee uutta mahdollisuutta.

Näin osallistun ja haastan sinutkin osallistumaan. Toimi näin:

1. Lue jokin kirja, lehti tai vaikkapa vain kiinnostava tekstipätkä. Sen jälkeen joko:

A) Ota kuva lukemastasi ja anna lukutaidolle kasvot (siis selfie kirjan kera on oikein tähän passeli juttu). Julkaise kuva julkisena Instagramissa, Facebookissa tai Twitterissä ja kirjoita viestiin tunniste #Lukuhaaste. Jos postaat kuvan Kadotetut Kasvot -kirjastani, niin lisää viestiin myös tunniste #kiinakirja, niin lahjoitan kuvajulkaisustasi 1 euron keräykseen.

TAI

B) Lahjoita jokaista syyskuun aikana lukemaasi itsellesi merkityksellistä tekstiä kohti euro Lukuhaasteeseen lähettämällä tekstiviesti 1E LUKUHAASTE numeroon 16588.

Olen lisäksi luvannut lahjoittaa jokaisesta 15.9.-30.9. myymästäni kirjasta 1 euron Lukuhaaste -kampanjalle. Eli nyt olisi hyvä aika tilata vaikkapa jo ne joululahjakirjat. Kirjan normihinnalla lahjoitat samalla aapisen Afrikan lapselle.  Jos tällainen lahjakirjan lähettäminen kiinnostaa, lisää vain tilauslomakkeelle tiedot toivomastasi toimitusajankohdasta ja lahjansaajan osoitetiedot.

Mukaan Lukuhaasteeseen – jee! Lisätietoja: http://www.parempilahja.fi/fi/lukuhaaste

PS. Olen lupautunut lahjoittamaan jotain vaikkei kukaan kuvia postaisikaan tai kirjaa syyskuussa ostaisikaan. Ei siis paineita. Läehdet mukaan, jos itsestäsi siltä tuntuu. Minusta tuntui.

 

Share Button