Jokainen kirjoittaja tarvitsee (hyvän) testilukijan

IMG_4371Kirjoittaessani Kadotettuja Kasvoja etsintäkuulutin sosiaalisen median kautta testilukijoita käsikirjoitukselleni. Viesti saattoi olla vaikkapa tyyliä ”80 sivua kässäriä valmiina. Kuka tahtoo lukea ekana?” Aluksi tarjosin lukumahdollisuutta omille ystävilleni. Olin yllättynyt, kun heitä ilmoittautui useampia kymmeniä. Päätin jakaa tekstin aina kahdesta neljään lukijalle kerrallaan, sillä tajusin, ettei liiallinen palaute omastakin mielestä vielä keskeneräisestä tekstistä liene hyväksi. Ja oli hyvä jättää lukijoita varalle odottamaan seuraavaa sellaista kohtaa, kun kaipasin kannustusta tai kommentteja. Yllätyksekseni tämän yhdessä tekemisen parasta antia ei ollutkaan se, että olisin saanut rutkasti hyviä korjausideoita tekstiin vaan jokin aivan muu.

 

Kuva: Flickr: James Theophane
Jakaessani tekstin keskeneräisenä:

  • Julkistin samalla, että jotain maalia kohti olin pyrkimässä ja lisäsin itseeni kohdistuvaa sosiaalista painetta, jonka ansiosta kirja myös tuli valmiiksi.
  • Sain etukäteen markkinoitua kirjaa ihmisille, joita tarinani jo kiinnosti.
  • Sain lukijoilta myös ideoita siitä, ketä muuta kirja valmistuessaan saattaisi kiinnostaa.
  • Koelukijat olivat suurena apunani kirjan valmistuttua. Olen kiitollinen jokaisesta heidän jakamastaan viestistä ja niistä jo ennen kirjan virallista julkaisua saamistani kirja-arvioista, jotka sain luvan tällä sivustollani julkaista.
  • Tajusin, että ihmiset lukivat tarinaa eri tavoin silloin jos he tunsivat minut hyvin. Heidän oli ikäänkuin vaikein hyväksyä sitä, miten olin faktaa ja fiktiota tarinassa sekoittanut. Rohkaistuinkin antamaan kirjaa koelukuun ihan ”vieraillekin” ihmisille. Kiitos Twitter heidän löytymisestään!
  • Opin vastaanottamaan palautetta. En ollut kaikesta samaa mieltä ja jostain palautteesta saatoin loukkaantuakin, mutta kun kyseessä olivat ystäväni, tiesin heidän tarkoittavan hyvää. Ajatella, jos ensimmäisen tekstiäni koskevan palautteen olisin saanut vasta kirjan jo julkaistuani. Kuinka raakile olisinkaan itse palautteen vastaanottajana ollutkaan!

Suosittelen testilukijoiden käyttöä. Aion itsekin jatkaa tällä hyväksi valitsemallani linjalla. Jos kiinnostaa toimia mahdollisen seuraavan tarinan ennakkolukijana, ilmoittauduhan heli@kiinakirja.fi.

Share Button