Lenkkimetodi: summamutikka

IMG_6863Oletko sitä ihmistyyppiä, joka jankkaa samaa lenkkipolkua viikosta toiseen? Kaipaatko vaihtelua, muttet oikein tiedä minne suuntaan poiketa? Esittelyssä uusille poluille vievä ”summamutikka” lenkkiohjelma.

Tämän harjoitusohjelman idea on yksinkertainen. Tarkoituksesi on tehdä lenkkireitistäsi neliö. Ellet satu asumaan New Yorkin keskustassa, väittäisin, että juuri neliöön pyrkiminen on se vaihtelua tuova elementti.  Otetaanpa yksinkertainen esimerkki.

lenkkiPäätän siis vetää yhteen ja samaan suuntaan neljäsosan lenkistä. Olkoon se sitten tietty määrä kilometrejä, tietty minuuttimäärä tai vaikkapa kaloritavoite. Tiet harvoin kuitenkaan kulkevat aivan suoraan. Risteyskohdassa valitaan suunnaksi se, joka vie joko haluttuun tai seuraavan neljänneksen suuntaan. Tai edes lähin mahdollinen suunta.  Kolmen suunnan jälkeen viimeisen etapin tavoitteeksi kannattaa ottaa lyhimmän alkupisteeseen vievän reitin löytäminen.

 

Itse vedän nämä valinnat ihan summamutikassa suuntavaistolla. Joskus käytän hyväksi suunnan määrittelyssä auringon sijaintia, mutta harvemmin Suomen oloissa siihen voi nojautua. Kompassia en suostu esiin kaivamaan tai hauskuus kärsii.

Tämän metodin plussat ja miinukset ovat tässä:
+ päädyt sellaisille poluille, joille et ole koskaan hoksannut kääntyäkään
+ löydät ihan läheltä kotiasikin uusia paikkoja
+ tuntuu kuin olisi matkalla, kun ei enää hoksaa mihin on ajautunut
– välillä ajautuu umpikujiin
+ yllättävän monen umpikujaksi merkityn tien päästä jatkuu polku tai kevyen liikenteen väylä. Ne on tehty löydettäviksi!
+ tällä metodilla et pääse kiertämään haasteita ja mäkiä
– kerran päädyin pyörälenkillä kiertämään isoa järveä ja kolmannen pätkän jälkeen tajusin, ettei ole muuta vaihtoehtoa kuin kääntyä ja palata samaa reittiä takaisin. Siitä tuli sitten superpitkä lenkki! Metodi ei siis sovi kiirehetkeen, ellei tiedä, että paluureittikin löytyy kätevästi.

Jottei tämäkin lenkki muodostuisi liian vakioksi, käännän lähtösuuntaa seuraavalle lenkille lähtiessä 45 astetta. Kokeilepa pari kertaa ja ylläty, mitä kaikkea läheltäsi löytyykään!

 

Share Button