“Parven jäsenen ohjeet”

JoniHeliNimo“Nyt tai ei koskaan” tv-sarjassa päähenkilö sai pyytää parven ihmisiä avukseen elämänsä risteyskohdan valintatilanteessa. Parveen kuuluvat henkilöt eivät tutustuneet toisiinsa etukäteen vaan heidät heitettiin päähenkilön elämän ongelmia ratkomaan ilman suurempia pohjustuksia. Kun 15 ihmistä erilaisine mielipiteineen kohtasi ja aikaa asioiden selvittelyyn oli vain rajallisesti, edessä oli väistämättä myös sen punninta, miten parven tulee ideaalitilanteessa toimia.

 

Kolmessa jaksossa mukana oltuani tiivistäisin opit “Parven säännöistä” näin:

  1. Muista keskittyä päähenkilöön. Tehtävänä on auttaa hänen ajatteluaan tuomalla esiin erilaisia ulkopuolisten henkilöiden näkemyksiä.
  2. Jokaisella parvelaisella on oikeus sanoa mielipiteensä, eikä sinun tule eri näkemyksien esiintuonnista provosoitua niin, että yllyt tappeluun parvelaisten kesken. Muista sääntö 1: keskity päähenkilöön.
  3. Voit peilata päähenkilön kertomusta omiin kokemuksiisi, mutta muista silti, että hänen tarinansa on hänen omansa. Hän ei välttämättä ajattele samalla tavoin kuin itse ajattelet. Vältä siis ajattelemasta päähenkilön puolesta ja olettamasta asioita, kysy ja kuule päähenkilön kertomana, mitä hän käy mielessään läpi.
  4. Vältä pitkiä henkilökohtaisia stooreja. Et ole pääroolissa vaikka ehkä haluaisitkin. Tee tilaa myös niille parven jäsenille, jotka eivät ensimmäisenä ole äänessä.
  5. Kysy vaikket kehtaisi. Parven tehtävä on kysyä kaikki sellaisetkin kysymykset, joita normaaleissa sosiaalisissa tilanteissa vältettäisiin. Muista, että päähenkilö on kutsunut sinut selvittämään ongelmaa, ei olemaan korrekti ja varovainen. Päähenkilöllä on itsellään oikeus viheltää peli poikki, jos kysymykset tuntuvat hänestä liian tungettelevilta tai vaikeilta vastata.

Jokainen katsoja voi itse arvioida, miten parvi onnistui eri jaksoissa näitä kirjoittamattomia, mutta kuitenkin yhdessä keskusteltuja pelisääntöjä noudattamaan. Oliko parvesta päähenkilölle apua vai haittaa? ”Nyt tai ei koskaan” TV1:llä tiistaisin klo 19, aloitusjakso 8.9.

 

Share Button