Tubettamisessa säännöt on tehty rikottaviksi?

stop-1374937_640Tunnustan heti aluksi: olen vähän sääntöuskovainen. En ole se tyyppi joka lähtee ensimmäisenä rajoja venyttämään paitsi jos ne rajat ovat täysin typeriä ja vastoin omia arvojani. Niinpä minulla on tubetusta jonkin aikaa nyt tehneenä välillä olo kuin olisin bileissä, joissa monet suositut tyypit myyvät salakuljetettua kamaa ja itse yritän pitää kiinni anniskelulainsäädännöstä.

Ei minua haittaa, että joku toinen uskaltaa enemmän. Haluaisin vain itsekin olla mukana hauskanpidossa. Mutta niin, että pelaisin kuitenkin sääntöjen mukaan. Olen yrittänyt kysellä eri tahoilta linjauksia ja ohjeita, mutta vastaus on aina tyyliä ”Vastaamme osiosta x, kysypä kohtaa y ja z toimistosta ö.” Kenelläkään ei tunnu olevan vastauksissa kokonaisnäkemystä ja konkretiaa. Kokemusasiantuntijoiden neuvot puolestaan ovat surullisen usein tyyliä ”ei ole mitään selkeitä sääntöjä” ja ”mutta niinhän kaikki tekevät!”

Tässä muutama esimerkki kysymyksistä joiden kanssa tubettaessa kipuilen:

  1.  Mitä sitaattioikeus käytännössä tarkoittaa? Youtube on täynnä videoita, joissa osalla ruudusta näkyy katkelmaa musavideosta, tv-lähetyksestä tai toisen tubettajan videosta ja sitten tätä sisältöä kommentoidaan. Millainen sitaatti on ok ja mikä on tekijänoikeusrikkomus? Vinkki: ”Riittää kun merkkaat siihen videoon alkuperäisen sisällön tekijät” ei ole oikea vastaus tähän kysymykseen.
  2. Mikä on linjaus cover-biisien suhteen? Tiedän, että alkuperäisiltä tekijöiltä pitäisi kysyä lupa coverbiisivideoiden julkaisuun, mutta onko joku oikeasti tehnyt niin? Vinkki: ”Youtube seuloo ja siirtää mainosrahat biisin alkuperäisille tekijöille” ei ole oikea vastaus. Se että Youtube katsoo sormien läpi, ei tarkoita etteikö kyseessä olisi tekijänoikeusrike. Myöskään ”jos toiminta ei ole kaupallista, on ok tehdä mitä vaan” selitys ei oikein uppoa.
  3. Yksityisalueelle tunkeutuminen. Suurin osa tubettajista tietää, ettei ole ok kuvata ilman lupaa toisen kotona. Eikä kenestäkään saisi julkaista materiaalia halvennusmielessä. Mutta kuinka moni tietää, kuinka kaukaa dronen pitää kuvata naapurin pihaa, että se on ok? Tai onko ok kiivetä aidan yli ”asiaton oleskelu kielletty” -kylteistä huolimatta hylätylle tehdasalueelle ja vouhkata ”kuinka makea mesta tämä on!” ?

Eli ovatko säännöt huonoja ja turhia, jos niitä ei tee mieli noudattaa? Pitäisikö sääntöjä muuttaa ja mihin suuntaan? Saa kommentoida. Yleensä kun olen yrittänyt asiasta kysellä, on vastassa ollut joko hiljaisuus tai selittelyn maku. Vaikka jokaisella meistä on oikeus vaikuttaa asioihin.

Share Button